A NAV munkatársak információ megbízhatóságának és hitelességének megítélése a generációk tükrében

Előadó: Duchon Jenő

Tizennyolc éve dolgozom e-learninges képzésekkel, mint fejlesztő és módszertani szakértő. Jelenleg az Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetében az elektronikus oktatóanyagok előállításáért és az elektronikus képzési felületek menedzseléséért felelős osztály vezetőjeként dolgozom. Korábban az Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógia Központjának óraadó tanáraként IKT témakörben oktattam. Az ÓE Biztonságtudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója vagyok.

Előadás absztrakt:

Az informatika begyürüzött a mindennapjainkba, az információt közvetítő eszközök mindannyiunk életét átszövik. Minden felhasználó egyéni felelőssége, hogy az információt tudatosan kezelje. Az információ tudatos kezelése a kezelt információk okán különösen nagy jelentőséggel bír a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai esetén. A NAV munkatársai körében kérdőíves kutatás segítségével lezajlódott egy attitűd vizsgálat, melyben szerepet kapott a munkatársak különböző informatikai eszközökön elérhető, illetve a különböző eszközökön keresztül kapott információk hitelességének és megbízhatóságának a megítélése. A vizsgálat során kiderült, hogy a megítélésben eltérések tapasztalhatók attól függően, hogy a válaszadó az x vagy az y generáció tagja-e.
Jelen tanulmány ezen felmérés eredményeit összegzi annak érdekében, hogy a visszajelzésként szolgáljon egy komplex információbiztonság-tudatosságot fejlesztő program számára.